Dolar
32.32
Euro
34.94
Altın
2,208.42
ETH/USDT
3,593.40
BTC/USDT
71,200.00
BIST 100
9,049.42
Gündem

Umuda yolculukta en fazla ölüm, 72 kişiyle eylülde gerçekleşti

Yılın 9 ayında yeni bir yaşam umuduyla Yunan adalarına gitmeye çalışan 130 kaçak ve sığınmacı hayatını kaybetti. Umuda yolculukta en fazla ölüm, 72 kişiyle eylülde gerçekleşti

06.10.2015 - Güncelleme : 06.10.2015
Umuda yolculukta en fazla ölüm, 72 kişiyle eylülde gerçekleşti

MUĞLA - DURMUŞ GENÇ

Yeni bir yaşam amacıyla çıktıkları umut yolculuğunda Avrupa'ya gitmeye çalışan kaçak ve sığınmacılardan 130'u, yılın 9 ayında denizde yaşanan kazalarda hayatını kaybetti. En fazla ölüm, 72 kişiyle geçen ay gerçekleşti.

Ülkelerindeki iç savaş ve kargaşadan kaçarak yeni bir hayat umuduyla Türkiye'ye gelen, çoğunluğu Suriyelilerden oluşan sığınmacılar ile kaçaklar, Ege Denizi'nden karşı kıyılardaki Yunan adalarına geçmek için çaba gösteriyor. Bu kişilerin yolculuğu, çoğu zaman bindikleri deniz araçlarının batmasıyla faciayla son buluyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, ekiplerince 1 Ocak-2 Ekim arasında Ege ve Akdeniz'de bin 632 düzensiz göç olayında 60 bin 223 kişi yakalandı. En fazla sığınmacı ve kaçağın yakalandığı ay, 18 bin 27 kişiyle ağustos oldu.

Bu tarihlerde umuda yolculuğa çıkanlardan 130'u yaşamını yitirdi. Bu kişilerin yurt dışına gidişlerini organize ettikleri gerekçesiyle 114 zanlı gözaltına alındı.

Umut yolculuğunda ocak ayında hayatını kaybeden olmazken, şubatta 9, martta 6, nisanda 10, mayısta 2, haziranda 7, temmuzda 9, ağustosta 15 kişi öldü. En fazla ölüm, 72 kişiyle eylülde gerçekleşti.

Denetimler artırıldı

Muğla ve ilçelerinde hava ve deniz şartlarındaki olumsuzluklar nedeniyle daha fazla ölüm yaşanmaması için polis ve jandarma ekipleri karadan, Sahil Güvenlik ekipleri ise denizden denetimlerini sıklaştırdı.

"Kalitesiz malzemelerle denize açılıyorlar"

Bodrum Deniz Kurtarma Derneği Başkanı Ömer Karacalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl bölgede daha çok Sahil Güvenlik ekipleriyle, kaçak geçişlerde kurtarma olaylarına katıldıklarını söyledi.

Özelikle Bodrum'da kaçak geçişlerin bu yıl arttığını ve istenmeyen olayların yaşandığını hatırlatan Karacalar, kaçakların çoğunun yüzme bilmemesi ve ucuz malzemeler kullanması nedeniyle, umuda yolculuğun ölümle sonuçlandığını belirtti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.